Wat is ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?

ingegroeide teennagel - unguis incarnatus

Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.
Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, is het middels het plaatsen van een nagelbeugel mogelijk de bolle nagel weer een mooie platte vorm geven. Daarmee wordt het ingroeien voorkomen. Deze techniek wordt orthonyxie genoemd. Nagelbeugels kunnen van speciaal ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt. Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Resultaatnagelbeugel orthonyxie

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat. Ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven. Voetbalschoenen en balletschoenen hebben wat dat betreft een slechte reputatie. De nagels  worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de grootste krachten te verwerken krijgt.

Huisarts

Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. Zo'n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen een hernieuwde ingroei te voorkomen. Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel kan weg worden gesneden of gekrabd, of door middel van een etsende vloeistof (fenol) worden vernietigd. In dat soort gevallen zullen wij u doorverwijzen naar uw huisarts.